Založ si blog

Aké parametre je dobré sledovať pri výbere okien?

Stalo sa to niekedy aj Vám? Prídete na pobočku predajcu okien a pán za stolom na Vás vysype množstvo čísel, parametrov a údajov, ktoré Vám nič nehovoria. Stále preto platí, že pred návštevou pobočky alebo vypracovaním cenovej ponuky na okná a dvere je dobré urobiť si aspoň základný prehľad.

Pri oknách a dverách je k dispozícii množstvo parametrov, ktoré skúseným ľuďom dokážu povedať, či ide o kvalitný výrobok. Niektoré sú podstatné, iné zase menej. Ale v každom prípade je dobré mať v nich prehľad. Tu sú niektoré z nich.

Index prechodu tepla cez okno (Uw) – jeden z najdôležitejších indexov ktorý vyjadruje, koľko tepla unikne cez 1 m2 plochy okna pri zmene teploty o 1 Kelvin. Pri tomto parametri platí, že čím je jeho hodnota nižšia, tým je izolácia kvalitnejšia. Pri novostavbách sa vyžaduje, aby tento index neprekročil hodnotu 0,85 W/(m2K).

Index prechodu tepla cez izolačné sklo (Ug) – podobne ako pri indexe Uw, tento parameter vyjadruje, koľko tepla unikne cez 1 m2 izolačného skla pri zmene teploty o 1 Kelvin. Čím je hodnota nižšia, tým je lepšia tepelná izolácia skla. Pri novostavbách sa vyžaduje, aby sa tento index pohyboval okolo hodnôt 0,50 alebo 0,60 W/(m2K).

Index prechodu tepla cez rám okna (Uf) – menej udávaný ale taktiež podstatný parameter, ktorý ukazuje koľko tepla unikne cez 1 m2 plochy okenného profilu pri zmene teploty o 1 Kelvin.

Tri koeficienty, ktoré sme uviedli vyššie, by mali byť primárne pri výbere okien z pohľadu tepelnej izolácie a ich hodnoty by mali byť čo najnižšie. K dispozícii máme niekoľko profilov, ktoré v tomto ohľade spĺňajú najprísnejšie požiadavky a sú nimi napríklad profily PASIV alebo OPTIM. Ďalšími parametrami, ktoré môžu zavážiť pri výberu sú aj:

Zvuková izolácia okna (Rw) – parameter ktorý ukazuje schopnosť okna utlmiť zvuky z exteriéru. Vyjadrujeme ho v decibeloch. Na rozdiel od predchádzajúcich indexov, čím je hodnota indexu vyššia, tým lepšie zvukovo izolačné vlastnosti okno má. Bežné okná majú Rw hodnotu na úrovni medzi 35-37 decibelmi. Ak sa však Váš dom nachádza v blízkosti hlučnej cesty, blízko zvonice alebo v inom hlučnom prostredí, k dispozícii sú za príplatok aj okná s indexom Rw až do 46 dB.

Hlučnosť prostredia v dB Zdroj: https://www.slovaktual.sk

Odolnosť  voči zaťaženiu vetrom – ide o menej známy parameter, ktorý sa využíva najmä pri výbere okien v nadmerne veterných oblastiach. Tento parameter klasifikuje okná do troch základných tried A,B,C. Bežne sa stretávame s oknami triedy C4, čo predstavuje vysokú odolnosť a ide o okná určené do 20m výšky zabudovania. Vyššou triedou je potom už len trieda C5, ktorá predstavuje extrémnu odolnosť okien určených do 100m výšky zabudovania.

Prievzdušnosť – parameter, ktorý vyjadruje koľko vzduchu prepustia zatvorené okná pri rozdielnom tlaku vnútorného a vonkajšieho prostredia. Podľa neho klasifikujeme okná do 4 tried, pričom najlepšou je trieda 4.

Bezpečnosť – definuje 6 základných tried pod názvom RC1…RC6, pričom okná sa vyrábajú najmä v bezpečnostných triedach RC1, RC2 alebo RC3. Okná v triede RC3 sú však určené do priestorov s vysokým rizikom vlámania ako sú banky alebo klenotníctva.

Rekonštrukcia okien v byte – aké okná si vybrať?

03.01.2022

Kým tepelno-technické normy pri novostavbách stále sprísňujú požiadavky na kvalitu okien, pri rekonštrukcii starších domov, bytov alebo priestorov je to o niečo voľnejšie. Na trhu je k dispozícii množstvo výrobcov okien a tiež veľa typov okien a okenných profilov. Človek si môže vyberať z plastových, hliníkových, drevených okien alebo ich kombinácie. Dôležitým [...]

Plastové či hliníkové okná do novostavby?

29.11.2021

Plast alebo hliník? Večná otázka pri výbere okien do novostavby. Ako si ale vybrať správne? Prvým faktorom, ktorý musíte zvážiť je cena. Žiaľ je to tak. Kvalitné hliníkové okná sú totiž niekedy aj o 100% drahšie ako tie plastové. Napríklad: Ak by Vás plastové okná do bežného bungalovu vyšli 7000€, v hliníku je potrebné počítať s cenou okolo 14000€. [...]

Aké okná sú vhodné do novostavby?

29.10.2021

Základnou vecou, na ktorú je potrebné sa pri výbere okien do novostavby pozrieť je tepelno-technická norma, ktorá upravuje parametre okien pre novostavby platná pre rok, v ktorom bolo vydané stavebné povolenie. Je dôležité mať o požiadavkách na parametre okien danej normy prehľad, nakoľko sa tieto normy rok čo rok sprísňujú a inovujú. To čo platilo včera, nemusí [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12111x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie